Advertisements

- 6. The average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday was 42°C. The average temperature for Wednesday, Thursday and Friday was 44°C. If the temperature on Friday be 43°C, what was the Temperature on Tuesday?

A.39°C

B.44°C

C.37°C

D.42°C

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**T + W + T = 42 × 3 = 126°C**

W+ T+ F = 44 × 3 = 132°C

Also, temperature on Friday = 43°C

Temperature on Tuesday = 126 +43 - 132 = 37°C

W+ T+ F = 44 × 3 = 132°C

Also, temperature on Friday = 43°C

Temperature on Tuesday = 126 +43 - 132 = 37°C

View Answer

- 7. The average of 30 numbers is 48. If three numbers namely 45, 55 and 43 are discarded, the average of remaining numbers is?

A.47

B.47.03

C.48.03

D.48

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**Total of 30 numbers = 30 * 48 = 1440**

Average o 27 numbers = 1440 - (45 + 55 + 43) / 27

= 48.03

Average o 27 numbers = 1440 - (45 + 55 + 43) / 27

= 48.03

View Answer

- 8. The average of 7 numbers is 24. If each number be multiplied by 5. Find the average of new set of numbers?

A.110

B.122

C.120

D.125

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**Average of new numbers = 24 * 5 = 120**

View Answer

- 9. The average of 7 results is 45. The average of first three results is 47 and average of last three results is 42. What is the fourth result?

A.48

B.47

C.44

D.46

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:**Total of results = 45 * 7 = 315**

Total of first three results = 3* 47 = 141

Total of last three results = 3* 42 = 126

Fourth result = 315 - (141 + 126) = 48

Total of first three results = 3* 47 = 141

Total of last three results = 3* 42 = 126

Fourth result = 315 - (141 + 126) = 48

View Answer

- 10. The average Weight of 15 students in a class is increased by 3 Kg. when a student who weights 48 Kg. is replaced by a new student. Find the weight of new student?

A.39

B.83

C.88

D.93

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**New weight = Old weight +- no . of item * decrease (or) increase in average**

= 48 + 15 *3= 93

= 48 + 15 *3= 93

View Answer

**To whom this Averages Questions and Answers section is beneficial?**

Students can learn and improve on their skillset for using Verbal Ability effectively and can also prepare for competitive examinations like...

- All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
- Common Aptitude Test (CAT) Exams
- UPSC Paper-II or CSAT Exams
- SSC Competitive Exams
- Defence Competitive Exams
- L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
- Railway Competitive Exam
- University Grants Commission (UGC)
- Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.